top of page

1.5.7 חיישן CCD

CAMERA CONTROL UNIT

מבנה החיישן ועיקרון פעולתו 
החיישן הוא רכיב אלקטרוני, אותו שבב שנמצא היום בכל מצלמה דיגיטלית ומחליף את נייר הצילום או סרט הצלולוייד (פילם).
 
כיום ישנם שני סוגי חיישנים.
 
1.התקן צמוד-מטען (CCD - Charge Coupled Device) 
החיישן שפותח בשנת 1969 על ידי ווילארד ס. בויל וג'ורג'
א. סמית, זוג  טכנאים אשר פיתחו את ה-  CCD במסגרת
עבודתם במעבדות בל בניו ג'רסי.
 
2. Complementary Metal Oxide Semiconductor
 
 או בקיצור סימוס - CMOS.
 
חיישן ה-CCD היא הנפוץ יותר. 
 
על מנת להבין טוב יותר איך הופך האור לתמונה במצלמה,
בואו נכיר את התמונה הדיגיטלית.
 
תמונה דיגיטלית היא בעצם אוסף גדול של נקודות. לכל נקודה יש מאפיינים משלה, לדוגמה עוצמה וצבע, ואוסף כל הנקודות הללו זו ליד זו יוצר את התמונה. לנקודות אלו קוראים פיקסלים (Pixels). 
 
 
לכמות הפיקסלים בתמונה יש חשיבות רבה בקביעת איכות התמונה והרזולוציה (צפיפות) שלה. מספר הפיקסלים במצלמות הקיימות כיום נמדד במגה-פיקסלים (מיליוני פיקסלים). לדוגמה, מצלמה של ארבעה מגה-פיקסל תיצור תמונה שיש בה ארבעה מיליוני נקודות. בכמות כזאת נוכל להבחין בנקודות הבודדות רק אם נגדיל את התמונה במידה רבה מאוד. יש לכך חשיבות רק אם רוצים להדפיס תמונות או לערוך ולהגדיל אותן.
 
לכמות הפיקסלים יש חשיבות שונה כשאנו מציגים תמונה במחשב, שם אנו רואים היטב כבר ברזולוציה של 72 פיקסלים לאינץ'. כאשר מדפיסים, לעומת זאת, נדרשים לפחות 300 פיקסלים לאינץ'  (אינץ'=2.54 ס"מ) כדי לקבל תמונה חדה.
 
נחזור לחיישן
 
המשטח של חיישן ה-CCD מורכב מחתיכה דקה של חומר הנקרא סיליקון, מכוסה ברשת של קבלים (חוטים דקים) מוליכים למחצה, הנקראים פוטו - דיודות קבליות, המחלקים את החיישן ליחידות זעירות, או פיקסלים. 
 
חלקיק אור (פוטון) שפוגע בשטחו של פיקסל משחרר אלקטרון מתוך החומר. אפקט זה נקרא האפקט הפוטואלקטרי. האור מעניק את האנרגיה שלו לאלקטרונים שבחומר, ומאפשר להם 'לברוח' מהאטומים שמחזיקים בהם בדרך כלל: אלקטרונים חופשיים אלה נלכדים מיד בתאי הזיכרון של ה-CCD, ומצטברים בתוכם.
 
ככל שיותר חלקיקי אור פוגעים בפיקסל, כך משתחררים יותר אלקטרונים. למעשה, הפיקסלים מתפקדים כדליים שאוספים אור וממירים אותו לאלקטרונים. עוצמת המטען החשמלי מומרת לערך מספרי שמייצג את עוצמת האור שנקלטה בכל אחת מהדיודות בחיישן.
 
כתוצאה מהתהליך, אוסף החיישן מטען חשמלי, כלומר כמות מסויימת של אלקטרונים שעומד ביחס ישר לעוצמת האור המכה בו.  ככל שיותר אור פוגע בחיישן אנו מקבלים מטען חשמלי גדול יותר.
 
לאחר שיש לנו אוסף של אלקטרונים שנפלטו מהדיודות, עדין יש צורך לאסוף באופן יעיל ומהיר את המידע הדיגיטלי של כל אלפי הפיקסלים ולשמור אותם בזכרון המצלמה. הפיזיקאים וילארד ס' בויל וג'ורג' א' סמית זכו בפרס נובל לפיזיקה בשנת 2009 על הצלחתם בפתרון הבעיה הזאת – הפרס ניתן באיחור של 40 שנה על תגלית מדעית שנעשתה כבר בשנת 1969.
 
בתום חשיפה, כשצמצם המצלמה נסגר, הפיקסלים "מרוקנים" את תוכנם לתוך מעבד ממוחשב הנמצא במצלמה. המידע על כמות האור (כמות הפוטונים שפגעו בחיישן) מועבר בשלב הבא לעיבוד שסופר כמה אלקטרונים נאגרו בכל פיקסל, ומכאן – כמה אור הגיע לאותו פיקסל. מספר האלקטרונים קובע איזה גוון של אפור המחשבון ייתן לאותו פיקסל: יותר אור = גוון בהיר יותר; פחות אור = גוון כהה יותר.
 
המעבד הממוחשב ממיר את המתח החשמלי לאות ספרתי (0/1) כל מספר בעל אורך שונה ובעל ערך שונה.
 
כל מספר דיגיטלי מתייחס לרכיב תמונה (פיקצר אלמנט) המוכר לנו בשם פיקסל,  על החיישן. המספר מייצג את מיקומו של הפיקסל בתמונה ואת צבעו של הפיקסל.
 
ככל שהמספר הדיגיטלי מורכב מיותר ספרות, זה אומר שהגודל של התמונה וכושר ההפרדה של התמונה (הרזולוציה) גבוהים יותר. 
 
חיישן הסי.סי.די. אינו רגיש לגוונים, אלה רק לנוכחות או העדרות האור.  לכן התוצר של חיישן הסי-סי-די הוא למעשה רק תמונה בשחור-לבן.
 
ישנן מספר שיטות לקליטת התמונה הצבעונית על ידי החיישן
 
סוגי CCD 
ישנם מספר סוגי חיישני CCD נפוצים– FIT ,IT ,FT הנבדלים בעיקר במבנה מערכי הקבלים. 
שלושת הסוגים השונים פותחו בעיקר לפתרון בעיות שנובעות מצילום ללא תריס מכאני. לכן לכל אחד יש יתרונות וחסרונות- מה שבעצם הוביל לפיתוח של מספר סוגים. כלומר מדובר בשיטות שיוצרות אפקטיבית תריס אלקטרוני. 

נתחיל מהבעיה- חיישנים שעובדים בשיטת Full Frame (לא לבלבל עם חיישני FF שנקראים כך בגלל הגודל הפיזי שלהם).

כאשר שלב איסוף האור נגמר, המערכת קוראת שורה אחת מהחיישן, וכל שאר השורות יורדות שורה, נקראת עוד שורה וכן הלאה.

הבעיה היא שזה לוקח זמן, ובזמן הקריאה הזאת- הרי החיישן עדיין חשוף לאור. אז מטענים בדרכם מטה לקריאה מספיקים לאסוף עוד אור תוך כדי תנועה מטה וזה גורם לתמונה להימרח, ממש כאילו מזיזים את המצלמה בזמן הצילום.
אנחנו לא רוצים לפתור את הבעיה הזאת על ידי ביצוע קריאה מהירה יותר. זה יפתור את הבעיה אבל ידרוש יותר מתח, ייצור יותר חום (וחום זה רע!) ובגדול ידרוש יותר מהמערכת וזה לא יעיל.
 
הפתרונות הם ליצור תריס אלקטרוני.
חיישני Frame Transfer פותרים את הבעיה באופן בזבזני. - יש חיישן אחד גדול שעליו חצי מהשטח מכוסה במסיכה. כלומר חצי מהחיישן לא קולט שום אור. כאשר החשיפה נגמרת- המידע מהחצי הקולט מועבר מהר מאוד לשטח המכוסה ומשם הוא נקרא.

זה בזבזני כי זה דורש חיישן בגודל כפול משטח התמונה. תחשוב שאם חיישני Full frame במצלמות DSLR היו בטכנולוגיה כזאת כמה הם היו עולים, הם הרי היו צריכים בעצם להיות שני חיישנים במצלמה אחת, כשאחד החיישנים לא עושה שום דבר חוץ מלהגן על התמונה שחיישן אחר קלט. בזבוז אדיר.

חיישנים מסוג Interline Transfer עושים כמעט את אותו דבר, באופן זול הרבה יותר יותר אבל על חשבון יעילות בקליטת האור. - על כל עמודת פיקסלים שאוספת אור, יש עמודה נוספת צמודה, שמכוסה באלומיניום ולא אוספת אור. כאשר זמן החשיפה נגמר המידע מועבר לעמודה המכוסה ושם הוא מוגן מאיסוף אור נוסף. כעת אפשר לקרוא את המידע מהפיקסלים המכוסים בזמן שהפיקסלים הקולטים לא משפיעים על התמונה יותר, ואוספים תמונה חדשה (שימושי לוידאו). בגלל שמרחק ההעברה קצר ביותר ניתן להגיע לזמני חשיפה זעירים.
 
כמובן הבעיה היא שעכשיו חצי משטח החיישן שעליו מוטלת התמונה (בFT החצי השני לא מוטלת עליו התמונה) לא קולט שום אור. את הבעיה הזאת פותרים חלקית על ידי תוספת של מיקרו עדשות, שמעבירות אור מהשטחים המכוסים אל השטחים הקולטים. זה יחסית יעיל- מ50%, חוזרים עם מיקרו עדשות ל90%.

חיישני FIT מנסים לשלב בין שתי השיטות הקודמות. בגלל זה הם נקראים Frame Interline Transfer
בחיישנים כאלה יש שני חלקים. העליון הוא זה שעליו מוקרנת התמונה והוא בנוי בשיטת IT. 
בתום זמן החשיפה, המידע עובר מהר אל העמודות המכוסות כמו ב IT.
משם המידע עובר מהר אל החלק השני שמתפקד כמו ב FT. 
בחיישן כזה ניתן להשיג את הביצועים הכי גבוהים מבחינת זמנים (קריאה מהירה זה לא טוב ממש, כאן המידע נשמר בשני איזורים מוגנים מאוראז ניתן לקרוא אותו באופן "רגוע" יותר בלי בעיה) והגנה על המידע מאיסוף אור בלתי רצוי, אבל הוא כמובן יקר יותר משני הסוגים האחרים.
 
 
יש מצלמות בעלות חיישן בודד לעומת מצלמות בעלות 3 חיישנים 
 
 
ההבדל בין החיישנים בא לידי ביטוי ברזולוציה - יכולת ההפרדה לפרטים של כל מצלמה.
 
ככל שמספר הפיקסלים בחיישן גדול יותר רזולוציות התמונה הסופית, כלומר ההפרדה בין הפרטים, בין הגוונים ובין רמות התאורה עולה. 
 
 
 
 
חיישן בודד - 1 CCD
על מנת להפריד את מרכיבי התמונה הצבעוניים, מולבש על החיישן פילטר מיוחד המורכב מרשת של "חלונות" קטנים בצבעים שונים. הפילטר מפצל את התמונה לשלושת צבעי היסוד של הצילום – אדום, ירוק וכחול כך שכל תא בחיישן קולט רק את חלק התמונה מהצבע שמיועד לו.
 

 

 

תבנית באייר 
התבנית הנפוצה ביותר בפילטרים היא תבנית באייר . תבנית זו משלבת שורה של פילטרים אדומים וירוקים עם שורה של פילטרים כחולים וירוקים.
 
הפיקסלים אינם מחולקים במידה שווה – מספר הירוקים הוא כמספר הכחולים והאדומים יחדיו (יש יותר ירוקים מכחולים פי-2 אותו החשבון עבור צבע אדום). הסיבה לכך היא שהעין האנושית אינה רגישה במידה שווה לכל שלושת הצבעים. יש לכלול יותר מידע מהפיקסלים הירוקים על-מנת ליצור תמונה שהעין תקלוט כתמונה בעלת "צבעים אמיתיים".
 
המידע המגיע מכל הפיקסלים מורכב באופן דיגיטלי לתמונה צבעונית מלאה, בשיטה עיבוד מתמטית מיוחדת שמבוססת על ממוצעים של עוצמות צבע בתאים שכנים. שיטה זו הומצאה בידי ברייס באייר, מדען שעבד בחברת איסטמן קודאק, והיא נרשמה כפטנט בשנת 1976.
 
היתרונות של שיטה זו הם שנדרש רק חיישן אחד, וכל המידע על הצבעים (אדום, ירוק וכחול) נקלט באותו רגע. במילים אחרות, המצלמה יכולה  להיות קטנה יותר, זולה יותר ושימושית יותר במגוון רחב יותר של סיטואציות.
 
התקן זה משמש לא רק במכשירי אלקטרוניקה ביתיים, אלא גם במגוון מכונות הדמיה רפואיות, טלסקופים ומצלמות הנשלטות מרחוק. טלסקופ החלל האבל, הרובוטים המשוטטים על מאדים וחלליות אחרות – כוללים כולם חיישנים דומים . מסכי טלוויזיה ומחשב משתמשים בשיטה דומה – התמונה מורכבת מנקודות מיקרוסקופיות באותם צבעים.
 
 
 
מערכת מפצלת לשלושה חיישנים - 3CCD
 
מצלמות בעלות איכות גבוהה יותר,  נעזרות בשלושה חיישנים נפרדים, כל אחד מכוסה בפילטר אחר. 
האור מכוון לחיישנים השונים על-ידי הצבת מפצל קרני אור במצלמה. שימוש במפצל קרני אור מחלק כמות שווה של אור לשלושה חיישנים שונים. כל חיישן מקבל מבט זהה בתמונה; אך בגלל הפילטרים, כל חיישן  מגיב רק לאחד משלושת צבעי היסוד. 
 
יש  יתרון לשימוש במצלמה בעלת שלושה חיישנים, בה כל אחד מצבעי היסוד RGB המרכיבים את התמונה, מופרד ע"י מנסרה דיכרואית וזוכה להפרדה מדויקת בזכות חיישן המוצמד לפאה המתאימה במנסרה וכך מושגת רזולוציה מקסימאלית לכל צבע בנפרד. 
 
עקרון ה - SHIFT REGISTER
הבסיס של שמירת נתוני החיישן, מבוסס על מעגל חשמלי שמסוגל לזכור ביט אחד (נתון אחד של אפס או אחד) בחיישן מחובר כל תא פוטואלקטרי למעגל חשמלי האוגר את כל הנתונים מאותו תא.
 
החיישן קולט את הנתונים לאורך שורה של תאים פוטואלקטריים, המיטענים החשמליים ניצברים לאורך השורה ולאחר מכן מסוכמים הנתונים של השורה לנתון משולב.
 
באופן זה החיישן לא מעביר את המידע בבת אחת מכל הפיקסלים אלה בהדרגתיות. 
 
 
מערכי קבלים 
קיים הבדל בין מערכי הקבלים הרגישים לאור לבין מערכי הקבלים להעברת המטען שהצטבר במערך הקבלים הרגישים לאור – המסודרים במבנה אופקי ואנכי, לבין מערך הקבלים לאחסון. 
 
תזמון קצב פעולת המערכים מקביל לשיטת הסקירה בטלוויזיה – "סילוק" המטענים מהחלק הרגיש לאור מתבצע בזמן ההחשכה. 
 
המצלמות הראשונות שהכילו חיישןCCD היו מצלמות וידיאו שהופיעו בראשית שנות ה-70. אף על פי שכיום יש טכנולוגיות מתחרות ל-CCD החיישנים האלה משמשים במגוון של יישומים ממצלמות ביתיות ועד למצלמות של טלסקופ החלל האבל.
 
ביבליוגרפיה
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3195580,00.html
http://orgraur.wordpress.com/page/3/

מהו צילום דיגיטלי? - מכון דוידסון לחינוך מדעי

חדשות מדע - המרכז לחינוך מדעי בתל אביב

עושים היסטוריה עם רן לוי - פרק 119 על הצילום הדיגיטלי

אבי לולר

 

 

© 2013 האתר נבנה ע"י ליאור בורי

bottom of page