פרק זה יגדיר את המושג חשיפה ואת הגורמים המשפיעים עליה במצלמת הנקב.
חשיפה היא כמות האור המגיעה אל החיישן במצלמה.
חשיפה נכונה היא כאשר האלמנטים המצולמים ברורים, הפרטים שבהם נראים כהלכה וחדים, הצבעים לא רווים או חיוורים הבהירות הסביבתית נראית בתמונה תואמת למציאות.
חשיפה נכונה היא עניין טכני בלבד. לעיתים תרצו לסטות מהחשיפה הנכונה בהתאם למראה ("לוק") שאתם תרצו להשיג מסיבות אמנותיות או מסיבות טכניות. כלומר, אתם תרצו להגיע למצב של חשיפת יתר או חשיפת חסר.
ישנם שבעה גורמים המשפיעים על החשיפה.
נסו לזכור את הדרך של האור ממקור האור עד לחיישן.
א. כמות האור - קודם כל נתחיל במקור האור. ככל שיש יותר אור במקום בו אנו מצלמים תהיה יותר חשיפה. כמות האור מושפעת מעוצמת מקור האור (שמש, פנס וכו') ונקראת "בהיקות" (כמות הפוטונים היוצאת מהגוף המאיר).
דוגמא:
אם יש לנו מספר פנסים הבהיקות תהיה יותר גבוהה ולכן החשיפה תהיה גבוהה יותר מאשר אם יש לנו רק פנס בודד.
אם יש לנו פנס בעוצמה של 5 קילו וואט, הבהיקות תהיה יותר גבוהה ולכן החשיפה תהיה גבוהה יותר מאשר פנס של קילו וואט אחד.
ב. כיוון האור - אחרי שהאור יצא ממקור האור הוא יכול להגיע ישר אלינו למצלמה או להיות מכוון לכיוון אחר ולא להגיע ישר למצלמה. ככל שהאור מכוון יותר לכיוון המצלמה שלנו, יותר ממנו יגיע לחיישן ויגרום לחשיפה גבוהה יותר. אם הפנס מכוון ישירות למצלמה החשיפה תהיה הרבה יותר גבוהה מאשר במצב בו הפנס יהיה מכוון לכיוון הנגדי.
לדוגמא: אם אנו מצלמים את השמש התמונה תהיה בחשיפה גבוהה מאוד כי הכיוון של האור מגיעה ישר לחיישן המצלמה, אם נצלם עם הגב לשמש נקבל חשיפה נמוכה בהרבה.
אם הפנס מכוון לכיוון המצלמה ישירות תהיה הרבה מאוד חשיפה, אבל אם נכוון את הפנס לשמיים, תהיה מעט מאוד חשיפה.
ג. מיקום המצלמה ביחס למקור האור - ככל שהמצלמה קרובה יותר למקור האור, החשיפה תהיה חזקה יותר. גם אם מדובר באור ישיר וגם אם מדובר באור חוזר.
ד. הגורם המצולם - למה שאנחנו מצלמים יש הרבה השפעה על החשיפה. אם האור לא מגיע ישירות למצלמה אלה פוגע בחפץ כל שהוא או באדם, יכולות להתרחש כמה אפשרויות בהתאם לצבע של החפץ.
חפץ שחור
אם האור נבלע במלואו, כלומר כל קרני האור נספגות בעצם המצולם לא יחזרו בכלל קרני אור למצלמה והחשיפה תהיה נמוכה מאוד או אפסית.
חפץ צבעוני
אם חלק מקרני האור בחלק מהגוונים יבלעו בחפץ וחלק יוחזרו ממנו לכיוון המצלמה, נקבל חשיפה חלקית בהתאם לגוונים שיבלעו ולגוונים שיחזרו. למשל חפץ צהוב מחזיר יותר קרני אור מאשר חפץ חום. לכן אנו אומרים שצהוב יותר בהיר מאשר חום
חפץ לבן
אם קרני האור יפגעו בחפץ לבן המחזיר את כל גווני האור, נקבל חשיפה גבוהה מאוד.
חפץ שקוף
אם קרני האור יגיעו מכיוון המצלמה, יפגעו בחפץ שקוף ויעברו דרכו ולא יחזרו למצלמה נקבל מעט חשיפה. אבל אם קרני האור יגיעו מצידו השני של החפץ השקוף לכיוו המצלמה, נקבל חשיפה גבוהה.
1.4 חשיפה.
שימו לב, גורמים אלה ישפיעו על יצירת התמונה גם במצלמה מהדור הישן (פילם) וגם במצלמה המודרנית (דיגיטלית).
התכנים מפורטים בהתאם לתכנית הלימודים "התמחות טלוויזיה וקולנוע" 2012 תשע"ג שנכתבה ע"י מר טל גנוסר