חדות התמונה מושפעת מעומק השדה
עומק שדה הוא ההפרש בין המרחק הקרוב ביותר שבפוקוס למרחק הרחוק ביותר שבפוקוס. זהו המרחב שלפני ואחרי הנושא המצולם, שבו התמונה עדיין חדה.
כמות הפריטים בעומק התמונה שנראים בחדות תגדל ככל שעומק השדה רחב/גדול יותר.
בתמונה בעלת עומק שדה צר/קטן רק הנושא העיקרי יהיה בפוקוס כאשר כל האזורים שלפניו ואחריו יהיו מטושטשים. שימוש בעומק שדה קטן הוא גורם חשוב בעיצוב תמונה אמנותית ו"קולנועית" יותר.
הגורמים המשפיעים על עומק השדה
1. מפתח הצמצם ככל שפתוח יותר עומק השדה קטן יותר.
2. אורך המוקד ככל שאורך המוקד גדול יותר עומק השדה קטן יותר, אפשר ליישם זאת באמצעות - ניתן לראות זאת במנגנון הזום. צילום במצב זום אין מעבר לעדשה – TELE אורך המוקד גדל ולכן עומק השדה קטן וההיפך.
3. מרחק העצם המצולם המרחק בין המצלמה והנושא המצולם מרחק קטן יגרום לעומק שדה צר/קטן ואילו מרחק גדול יגרום לעומק שדה רחב/גדול.
4. מעגל הטשטוש — Circle of Confusion מעגל הטשטוש זהו המעגל שנוצר באזור שאינו בפוקוס - בתמונה כלומר במקום שעצם שהיה אמור להיות פיקסל אחד, עקב חוסר הפוקוס מאותו המרחק נוצר מעגל של פיקסלים לא חד, זהו מעגל הטשטוש. מאחר ולכל מרחק מהעדשה יש לקבוע חדות מדויקת, כל מה שאינו באותו המרחק יופיע לא בחדות אלא במעגל טשטוש.
מרחק היפר פוקלי - – Hyperfocal distance
מרחק היפר פוקלי הוא המרחק מהעדשה בה אינסוף נופל בתוך הפוקוס במפתח צמצם – נתון. כלומר צילום במפתח צמצם במרחק נתון שבו עומק השדה הוא כל כך גדול שגם הפוקוס על אינסוף נמצא בו.
נשתמש בטכניקה זו בעיקר לצילומי נוף ובאמצעות סגירת מפתח הצמצם נוכל, מן הסתם, לקרב את המרחק הזה אלינו. לדוגמה ב F/2 נוכל לצלם בעומק שדה עד האינסוף ממרחק של 5 מטר , ובמפתח צמצם של F/8 נוכל כבר לצלם מ 7.5 מטר עד אינסוף (הנתונים מתייחסים למצלמות דיגיטאליות קומפקטיות ) .
ניתן לחבר מצלמה למוניטור ולראות בעזרת שינוי שלושת הגורמים הנ"ל: אורך המוקד בעדשה, מפתח הצמצם ומיקום העצם את ההשפעה על עומק השדה.
התכנים מפורטים בהתאם לתכנית הלימודים "התמחות טלוויזיה וקולנוע" 2012 תשע"ג שנכתבה ע"י מר טל גנוסר
1.5.6 עומק חדות השדה
