6.5 האקוסטיקה של חללים ומבנים
כאשר פוגעים גלי הקול במכשול קשה בהרבה (למשל קיר או סלע) מהחומר שבו הם מתפשטים (בדרך כלל אויר), הם מוחזרים בזווית הפגיעה (כמו כדור גומי הפוגע בקיר).
כאשר המכשול מרוחק מאוד שומע המאזין הד, משום שחולף זמן רב בין הפגיעה הישירה של גלי הקול באוזנו לבין קליטת התהודה שיוצר המכשול.
הסיבות להד בבית הנן בדרך כלל חלל גדול, תקרה גבוהה, משטחים רפלקטיביים. בדירות עם מספר מפלסים, כאשר יש חדר מדרגות, בעיית ההד מוחרפת ורעש עובר בין הסלון לחדרים העליונים ולהפך.
החזרי קול מהקירות בחדרים גדולים או מהתקרה בחדרים בהם יש תיקרה גבוהה, יוצרים הדהוד אשר גורם לקשיים בהבנת הדיאלוגים, ברעש מוגבר ולהגברת הרעש וההמולה של צוות הצילום והשחקנים (מתכון בטוח לכאב ראש ועצבים).
הד בלוקיישן, פוגע גם באיכות הצליל ומובנות הדיבור. כתוצאה מכך, נוצרת בעיית הקלטה, בשילוב עם בעיית פרטיות (כל לחישה מהדמדת בחדר ועלולה לגרום למתחים ובעיות על הסט). כל רעש קטן, אפילו חריקה קטנה של כיסא נדנדה, הופך לגדול ומטריד.
גם רעשים חיצוניים מהכביש או מהשכנים, יוגברו בגלל אקוסטיקה גרועה.
הבעיה ניתנת לפיתרון בקלות ע"י שימוש בסופגי רעש לקירות או לתקרה. מדובר באלמנטים מעוצבים, בעלי בליעה אקוסטית חזקה. סופגי הרעש מבטלים את החזרי הקול (הידהוד), מורידים את מפלס הרעש באופן דרמטי, משפרים את איכות הצליל ומובנות הדיבור.
באולם קטן יש תהליך של כמה החזרות בזמן קצר ביחס, וכך נוצר צליל עשיר שאינו מפורק לצליל מקורי והד.
מכאן, נציין שתי סביבות אקוסטיות:
א. סביבה מהדהדת;
ב. סביבה סופגת.
ענף האקוסטיקה עוסק בהתאמת הלוקישן לתפקידו.
באולם הרצאות נדרשת בהירות בקליטת דברי המרצה, ולכן מקטינים ככל האפשר את ההד ומגבירים את חזרתם המהירה של הגלים;
באולם קונצרטים, לעומת זאת, רצוי הד שיגביר את הצליל ויעשיר אותו.
תכנון האולם הוא תהליך מורכב, משום שיש מכשולים שחלקם מחזיר את גלי הקול וחלקם בולע אותו (כגון בגדיהם של המאזינים או שטיחים).
לא כל אתרי הצילום אידיאליים להקלטת קול. יש לאפיין את סביבת ההקלטה טרם היציאה לצילומים, בסיור מוקדם. יש להתאים במידת הצורך עזרים אקוסטיים לשיפור קליטת הקול במקום וכן להתאים את סוגי המיקרופונים למשימת ההקלטה.
יש לבצע בכל לוקישן בדיקה אקוסטית (ניתן גם להזמין חברה המתמחה בתחום) לבדיקת הבידוד האקוסטי של הלוקישן.
יש לשים לב לנקודות הבאות:
1. הבידוד בין חללי דירה אחת לחללי דירות אחרות בבנייני מגורים.
2. הבידוד בין חללים שבתוך הדירות לבין חדרי מדרגות וחדרי מכונות (לדוגמה מנוע מיזוג מרכזי, מעלית וכדומה) שבבנייני מגורים.
3. בידוד רכיבים פנימיים בתוך הדירה.
4. בידוד החלונות מרעשי הסביבה (חלונות בעלי זכוכית כפולה מבודדים הרבה יותר מזכוכית רגילה).
דרוג רמת הבידוד האקוסטי נחלק לשלושה תחומים:
א. בידוד בפני קול העובר באמצעות האוויר, כלומר בכמה מופחתת עוצמת הקול (בדציבלים) של הדיבורים וההתרחשות בחדר אחד כאשר היא נשמעת מהחדר הסמוך מעבר לקיר. תחום זה נקרא בשפה המקצועית "הפסד מעבר קול נישא". כדאי לבצע את הבדיקה בנפרד לתדרי קול שונים הצפויים בלוקיישן ובסביבתו. לדוגמה, בלוקישן בו אנו מצלמים סצנת דיאלוגים, סצנת ריקודים וסצנת יריות, נבצע את הבדיקה של כל סאונד בנפרד ונבדוק כיצד הוא ישמע בחדר הסמוך (לא כדאי לגלות בזמן הצילומים שהשכנים הזמינו משטרה כי הם שמעו מריבה סוערת אצל השכנים).
במקביל, נבצע בדיקה הפוכה, נפעיל רעשים סביבתיים צפויים בסביבת הלוקישן (ציפצוף מכונית, שריקות, דיבור, כידרור כדורסל במגרש סמוך ללוקישן) ונבדוק בכמה יורדת עוצמתם כאשר הלוקישן סגור וכאשר הוא פתוח. ככל שההפרש גדול יותר, הבידוד טוב יותר.
ב. בידוד בפני קול הולם (בעיקר קולות צעדים מהקומה מעל) העובר באמצעות רכיבי הבניין ובעיקר רצפות/תקרות. תחום זה נקרא בשפה המקצועית "הפסד מעבר קול הולם" והוא מתאר את עוצמת הקול המופחתת בעת מעבר הקול מצד אחד של הרצפה לצידה השני. הבדיקה מתבצעת בנפרד לתדרי קול שונים (סוגים שונים של נעליים - נעלי עקב, נעלי צבא, מגפיים וכו) כשכל סוג של נעל מקבל ערך הפחתה משלו שהוא ההפרש בין עוצמת הרעש הנשמעת בקומה למעלה לעוצמה הנשמעת בלוקישן. ככל שההפרש גדול יותר הבידוד טוב יותר. בנוסף, במידה וקיים מקור רעש טורדני, המרעיד את הריצפה או קיר (לדוגמה מקרר שפעולתו מרעידה את הרצפה או את הקיר) מומלץ לנתק את מקור הרעש מהרצפה או הקיר ע"י שימוש בבולמי זעזועים משתיקי קול וכיו"ב.
ג. רמת הספיגה של קירות הבית והתקרה, הנקראת בשפה המקצועית "בליעת קול נושא". בדיקה זו בודקת מה רמת ההחזרה של הקולות שנשמעים ע״י השחקנים וההתרחשות בסצנה, מהקירות והתיקרה. במיוחד עד כמה מסוגלים הקירות, התיקרה והחפצים בחדר, לספוג לתוכם חלק מאנרגית הקול ולמנוע החזרתה לאוויר. תכונת בליעת הקול של רכיב (קיר, שטיח וכו׳) משתנה עם התדירות של הקולות (טונים). את הבדיקה אנו יכולים לבצע על ידי השמעת סדרת צילים בשטח פתוח ושקט ומדידת עוצמתם, ולאחר מכן השמעת אותם צלילים בלוקישן ומדידת עוצמתם כאשר המקרופון מכוון אליהם ועוצמתם כאשר המיקרופון מכוון לכיוונים שונים בחדר. דוגמא לפתרונות בולעי רעש: סופגי רעש, וילונות ובדים אקוסטיים וכיו"ב.
חשוב לזכור שיעילותם של אמצעים נגד רעש, באה לידי ביטוי רק אם הדלתות והחלונות של המבנה נשארים סגורים בזמן השפעת הרעש החיצוני, והאיטום לא מאבד מערכו עקב קיומם של מערכות אוורור או בתי תריסים שלא טופלו כנדרש.

