top of page

תכונות התמונה הנעה

מאז ראשית הקולנוע ממשיכים החיפושים אחר תמונה שתדמה מבחינת איכות התנועה והפרטים שבה ככל האפשר לדבר עצמו, על מנת ליצור שיקוף או אשליה של מציאות. תלת מימד, כיסאות זזים, התזת מיים על הצופים ועוד ועוד.


ישנן מגבלות בפרספציה וכמובן שישנן דרישות מתקדמות לאפיון ציוד הוידיאו והטלוויזיה כתוצאה מכך.
 

כיום ישנן שורה של  תכונות לתמונה:


חדות   (כושר ההפרדה בין הדברים המצולמים) 

המושג חדות מקביל למונח רזולוציה.

אנו נוהגים להגדיר חדות כמושג המתייחס להבחנה ולאבחנה בין הדברים שאנו מצלמים,  לדוגמא עד כמה ניתן להבחין בכל אחד מהאנשים המצולמים בתמונה. חדות התמונה נקבעת על פי המיקוד (פוקוס) של התמונה.









 



רזולוציה (כושר הפרדה של אמצעי תצוגה)



המשמעות המילולית של המילה רזולוציה היא כושר הפרדה, או כושר הבחנה בין האלמנטים שמרכיבים פיזית את האמצעי בו אנו צופים ולא את נושא הצילום, למשל המסך, ההדפסה, החיישן וכו.

הפרדת (רזולוציית) תמונה מתייחסת למרחק בין האלמנטים המרכיבים תמונה, בתצוגה על המסך או בהדפסה. המונח מתייחס לתמונות דיגיטליות, תמונות פילם, וסוגים נוספים של תמונות. ככל שההפרדה (רזולוציה) גבוהה יותר, כך התמונה תהיה מפורטת יותר.



רזולוציה (חדות) נקבעת על ידי שיטת השידור ותקן הציוד של פורמט ההקלטה (לדוג' 640 קו בהקלטת VHS) , ונבחנת על ידי לוחות בוחן כפי שנראה בהמשך.

מדידת רזולוציה
כושר ההפרדה של כל מכשיר/התקן נמדדת ביחידות מידה שונות, בהתאם לסוג הטכנולוגיה שלו:



רזולוציה של חישן אמורה להימדד  על פי מספר התאים הפוטואלקטריים שבו. אולם ההגדרה המקובלת היא של פיקסלים שאמורים לייצג רזולוצית מסך או תמונה מודפסת.



צגי מחשב, תמונה ואמצעי תצוגה דומים - רזולוציית תמונה נמדדת בדרכים שונות. בעיקרון, רזולוציה מודדת מהו המרחק הקטן ביותר בין קווים, בו הם עדיין מובחנים זה מזה. יחידות רזולוציה יכולות להימדד באלמנטים ליחידת מידה או שטח (נקודות למילימטר, קווים לאינץ', פיקסלים לאינץ' וכו'), או ביחס לתמונה כולה (קווים לגובה תמונה, הנקראים גם קווי TV).



המונח המקובל למדידת תמונות, סרטים ומסכים הם בפיקסלים לאינץ' - ppi.

הפיקסל (קיצור של Picture Element) היא יחידת מידע גרפית בסיסית, המתארת נקודה בתמונה. החלק הקטן ביותר של הקווים, התווים, והצורות שעל צג המחשב או בתמונה המודפסת. כל תמונה בנויה ממאות אלפי עד עשרות מיליוני נקודות קטנות, ונקודה זו היא יחידת תמונה.



מקובל לתאר את צפיפות הפיקסלים כשני מספרים שלמים, כשהראשון הוא מספר הטורים (רוחב), והשני מספר השורות (גובה), לדוגמה: 640X480.



ככל שהתמונה מורכבת מיותר פיקסלים, רמת האבחנה שלה תהיה גבוהה יותר, ויאמר עליה שהרזולוציה שלה גבוהה יותר. התמונה תכיל יותר פרטים ותהיה חדה, טובה וקריאה יותר.

רזולוציה של מסכים בינוניים היא ברמה של 600 על 800, כלומר, תמונת מסך כזו מורכבת מ-480,000 פיקסלים. מסכי HD מלא הם בעלי 1920x1080 פיקסלים.

צורה מקובלת אחרת היא לציין רזולוציה כסכום כל הפיקסלים בתמונה, בתמונות יש מליוני פיקסלים לכן אנו משתמשים במושג מגה (מליון) פיקסל - תוצאת ההכפלה של כמות הפיקסלים לרוחב התמונה, וכמות הפיקסלים לאורכה, במליונים. לדוגמה, תמונה שלה 1600 פיקסלים לרוחב, ו-1200 פיקסלים לאורך, היא תמונת 1.92 מגה-פיקסל כלומר 1,920,000 פיקסלים.

צורות אחרות הן תיאור כמות הפיקסלים ליחידת אורך, או ליחידת שטח, כמו למשל פיקסל לאינץ' (ppi), או פיקסל לסנטימטר.


להלן דוגמה הממחישה כיצד תמונה באותו גודל נראית ברזולוציות שונות:

 





















 

 

סורקים - בדגימות (samples) לאינץ' - spi
 

מדפסות ואמצעי פלט אחרים - בנקודות לאינץ' - dpi
 

רשת הדפסה - בשורות (lines) לאינץ' - lpi
 

ישנו קשר בין יחידות המידה השונות, אך הן לא זהות, למרות שיש הטועים לחשוב כך.




ניגודיות (קונטרסט)

ההבדל בעוצמת האור בין חלקי התמונה השונים. הניגוד נמדד באמצעות הבדלי רמות האפור השונות (משחור ועד לבן) בתמונה . ישנם הבדלים משמעותיים בניגודיות של הוידיאו לבין הניגודיות של פילם.


בהירות (עוצמת הלבן)

ההבדלים בין רמות האור בתמונה מתבטאים ברמת המתח של אות התמונה החשמלי.

בהיקות

עוצמת האור היוצא ממקור אור או חוזר מגוף מחיר אור.


רציפות

תחושת רציפות התנועה מושגת על ידי נגינה של תמונות בודדות בקצב קבוע (24 תמונות לשנייה בצילום פילם, 25 תמונות לשנייה בצילום וידיאו בפורמט PAL  שלושים תמונות לשנייה בפורמט NTSC, תלוי בשיטת השידור).


הבהוב

נובע מפרק הזמן המת שבין התמונות, המטרה היא שלא יראה לעין ולשם כך פותחה שיטת הסריקה השולבת.


צבעוניות (גוון ורוויה)

הגוונים בתמונה והרוויה של כל אחד מהם באור הכללי. אור בגוון מסויים ברוויה מסוימת יוצר צבעוניות. שילוב של צבעוניות מסויימת עם עוצמת האור (בהיקות) נותנת לנו את הצבע. העין רגישה לשינויי בהירות יותר מאשר לשינויי צבע, תמונה באיכות טובה צריכה להציג צבעים שנתפסים על ידי העין כזהים למקור.

© 2013 האתר נבנה ע"י ליאור בורי

bottom of page