top of page

איזון ללבן

האיזון ללבן - WB
 
כאשר גווני התאורה ביבנו משתנים, המוח שלנו משנה את הרגישות של הקולטנים השונים באופן מיידי, אולם מצלמות בדרך כלל לא מסוגלות לשנות את רגישות וכיול החיישנים באותה מהירות. לכן יש צורך במנגנון איזון הלבן בתמונה באופן מכאני או אלקטרוני.
 
כתוצאה מאי הסתגלות זו נוצרת סטייה צבעונית המעוותת את הגוון הטבעי של האור בתמונה, בהשוואה לזה שהיה נצפה ע"י העין האנושית באותם תנאי אור.
 
מנגנון האיזון ללבן במצלמה WB הוא מנגנון ממוחשב המשנה את יחסי ההגברה של רכיבי האדום והכחול עד שהצבעים משתווים בעוצמתם. 
 
הקשר בין טמפרטורת צבע לאיזון ללבן 
כאשר אנו מצלמים, אנו למעשה קולטים את התדרים השונים של קרני האור הנראות לעין האנושית - זהו החלק הנראה לעין של הספקטרום האלקטרומגנטי המשתרע בין 400-700 ננומטר וכולל את הקרניים האדומות, הקרניים הירוקות והקרניים הכחולות. לכן אנו קוראים לשלושת הגוונים הללו - אדום, כחול וירוק  - צבעי יסוד. העין האנושית קולטת רק את התדרים האלו ואת שאר הגוונים שנדמה לנו שאנחנו רואים יוצר למעשה המוח.
 
ניתן לקרוא יותר על נושא האור בקישור הבא.
 
ביצוע איזון ללבן בפועל 
ביצוע האיזון הוא למעשה תיקון סטיות הצבע בתאורה חמה או קרה. המנגנון מופעל בתחילת הצילום באמצעות כיוון המצלמה לצבע לבן.
 
את הכיול מבצעים באמצעות לחיצה על המתג "white balance". נתוני התאורה יכנסו לזיכרון המצלמה שתבצע איזון צבע לפי הכיוון הראשוני. 
 
מנגנון האיזון ללבן במצלמה, מאזן את הרוויה (אחוז הגוון באור) של הגוונים השונים. המתג נמצא בדרך כלל במצלמות פשוטות בתפריט, ובמצלמות משוכללות יותר בצידה השמאלי של המצלמה.


 







בחלק מהמצלמות מדובר בבחירה מתוך כמה מצבי טמפרטורת צבע, במצלמות משוכללות יותר אנו מכוונים את המצלמה למשטח לבן, כאשר התאורה כבר מכוונת, לוחצים על מקש האיזון ללבן (התמונה משמאל) עד שהסימן (בתמונה מימין) מפסיק להבהב.







כאשר המוח קולט את המידע שאנו רואים, הוא משנה את רמת הרגישות לכל אחד מהגוונים של האור בהתאם לטמפרטורת התאורה.

אם לדוגמא אנו יושבים ליד מדורה, האור הנפלט מהמדורה הוא בתדרים האדומים, אולם אנו רואים את כל מה שסביבנו בצבעים "רגילים" - החולצה ה"לבנה" (שעשוייה מבד המחזיר את מרבית קרני האור בכל הגוונים) נראת לנו לבנה, הבגד ה"צהוב" (שעשוי מבד המחזיר את קרני האור האדומות והירוקות ובולע את קרני האור הכחולות) נראה לנו צהוב וכו'. זה קורה מאחר והמוח שלנו משנה את הרגישות של העין לגוון האדום על מנת שהמציאות תראה לנו נורמלית.

גם המצלמה עושה דבר דומה באמצעות שינוי גרישות לגווני האדום, הכחול והירוק.

כאשר טמפרטורת האור נמוכה (1800 עד 2800 מעלות  קלווין - אור  אדום) המצלמה מורידה את הרגישות לאדום ומגבירה את הרגישות לאור הכחול ולאור הירוק.

בצורה זו אנו יכולים גם ליצור סרט בתאורה שונה ממה שאנו רגילים לראות, למשל אם נרצה ליצור שוט עם תאורה ירוקה (בדרך כלל בסצנות המדמות תאורת נאון חלשה, מזדרונות בית חולים וכדומה), אנו יכולים לשים פילטרם ירוקים על המצלמה, או לכוון את המצלמה למשטח בצבע מג'נטה (שילוב של אדום וכחול) וללחוץ על מתג האיזון ללבן. התוצאה תהיה הגברה של הרגישות לגווני האור הירוקים וקבלת תמונה ירוקה יותר מהמציאות.

כאשר אנו מקבלים סרט בו התאורה אדומה מדי, אנו יכולים לתקן זאת בשולחן העריכה באמצעות תיקון צבע. אנו נוסיף את הצבע המשלים לאדום - צ'יאן (חיבור של כחול וירוק). אבל ניתן לתקן זאת כבר בצילומים באמצעות כיוון המצלמה למשטח לבן ולחיצה על מתג האיזון ללבן.





 


גם באולפן הטלוויזיה ניתן לכוון את האיזון ללבן באמצעות מכשיר ה CCU

© 2013 האתר נבנה ע"י ליאור בורי

bottom of page